Lepkie skrzydełka z przepisu Jamiego Olivera, z książki "5 składników". Z dymką, chilli i sezamem. Kapitalne w smaku, proste w przygotowaniu. Jeśli lubicie słodko-ostry smak i nie boicie się ubrudzić (bo te
skrzydełka zdecydowanie trzeba jeść palcami), to ten przepis warto wypróbować! Ostrość można stopniować, zamiast całej papryczki chilli dodać pół, albo jeszcze mniej. Polecam.
Składniki:
0,5 kg skrzydełek kurczaka
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sezamu
2 dymki
1 papryczka chilli
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sezam wsyp na suchą patelnię i podsmaż kilka minut, zdejmij z patelni. Na patelnię po sezamie wlej odrobinę oliwy i obsmaż skrzydełka na złoto, po czym wlej sos teriyaki i zalej całość wodą, tak żeby przykryła mięso. Na początku sos będzie bardzo rzadki, ale z czasem się zredukuje i oblepi skrzydełka.
Dodaj przekrojoną papryczkę chilli (lub połowę, jeśli
wolisz mniej ostre). Gotuj danie na małym ogniu, pod przykryciem przez
ok 50 min, od czasu do czasu przewróć skrzydełka. Woda powinna
odparować, mięso zmięknie, a sos zrobi się lepki i gęsty. Dodaj łyżkę
octu winnego i rozprowadź go, żeby oderwać wszystko, co przywarło do
dna. Posyp mięso sezamem i posiekaną dymką.
takie skrzydełka mogłabym jeść codziennie ;)
OdpowiedzUsuń